Sunday, September 29, 2013

Widgets

MEOL CHI BOK UM (SPICY FRIED ANCHOVY) | LETS COOK |

Meol Chi Bok Um ni ikan bilis yang restoran korea dan orang korea makan sebagai side dish wajib kat meja selain dari kimchi,mendapat ilham dari Restoran Oiso dimana dierang alter bilis dierang nie, membuatkan ia sangat sesuai dengan citarasa orang kita, meh aku nak berkongsi resepi ngan korang, simple dan leh simpan dalam peti :)

Bahan bahan:

200-300gm ikan bilis
8 biji cili padi
2 sudu gula


Bahan tak banyak kan, so tak susah pon nak buat benda nie. kalau korang suka lagi pedas tambah le cilipadi tu yea.

Cara cara:

1. Bersihkan ikan bilis dan goreng dengan minyak yang sedikit, jgn masak lama cukup sekadar digoreng sedikit.
2. Masukkan cili padi dan masakkan sedikit cili padi tu
3. Kurangkan lagi sedikit minyak tumisan, masukkan gula, gaul sehingga rata dan angkat terus. 

* xperlu garam sebab ikan bilis dah cukup masin. 


Selamat mencuba yea :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...